Dom Jevrema Grujića | O DOMU JEVREMA GRUJIĆA
16438
page-template-default,page,page-id-16438,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-11.2,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.2.1,vc_responsive
 

O DOMU JEVREMA GRUJIĆA

Ulaskom u Dom Jevrema Grujića zakoračili ste u prošlost, srpsku tradiciju i avangardu. Kuću je podigao istaknuti srpski državnik i diplomata, predvodnik moderne Srbije, Jevrem Grujić, za svoju porodicu 1896. godine. Kuća je urađena prema projektu arhitekte Milana Kapetanovića u duhu francuskog neobaroka i neorenesanse.

 

Fasadna dekoracija delo je italijanskog majstora dekorativnog slikarstva Domenika D`Andrea koja podražava tehniku zgrafita što je sasvim redak, gotovo jedinstven primer u arhitekturi Beograda.

 

Tokom XIX i XX veka, u prostranim salonima ovog zdanja, organizovani su gradski balovi na kojima se okuplјala društvena elita Srbije kao i diplomatski skupovi na kojima su politički i intelektualni prvaci tog vremena odlučivali o budućnosti mlade srpske države. Ovde je potpisan tajni ugovor Srbije i Bugarske za oslobođenje Južnih Slovena 1912. godine na kom je kasnije zasnovan Balkanski savez. U posetu Grujićima kralјica Marija Karađorđević dolazila je nenajavlјena i bez protokola, a Jovan Dučić, Milan Rakić, bili redovni gosti i porodični projatelјi. Pola veka kasnije, u podrumu, otvorena je prva diskoteka u Beogradu 1967. godine, što je označilo sociološki bum u savremenoj istoriji grada.

 

Dom Jevrema Grujića je spomenik kulture od visokog značaja, prva zgrada zaštićena od strane Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda, 1961. godine i jedina članica Evropskog udruženja istorijskih kuća.

 

Današnji potomci loze Jevrema Grujića, Lazar Šećerović i Aleksandar Conić, došli su na ideju o osnivanju Muzeja Jevrema Grujića, kako bi bogatu srpsku istoriju i porodičnu tradiciju otrgli od zaborava i predstavili je našoj javnosti.

 

Zahvaljući podršci Gradonačelnika, Siniše Malog, kao i Sekretarijata za Kulturu, Muzej je otvoren za javnost 16. Septembra 2015. godine.