Dom Jevrema Grujića | O nama
Informacije o domu Jevrema Grujića, svojevrsnom muzeju u Beogradu. Pogledajte informacije o osnivačima.
o nama, dom jevrema grujica, jevrem grujic, muzej jevrema grujica, dom jevrema grujica muzej, dom jevrema grujica beograd
16985
page-template-default,page,page-id-16985,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-11.2,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.2.1,vc_responsive
 

Osnivači

Osnivači Muzeja su današnji potomci Jevrema Grujića, Lazar Šećerović i Aleksandar Conić. U želji da javnosti predstave istoriju moderne Srbije i kulture življenja tokom 18., 19. i 20. veka, muzej je nastao spojem autentičnog ambijenta gradske vile s kraja 19. veka i bogate porodične zbirke koja je sakupljana više od dva veka.

 

Muzej je smešten u delu kuće i čine ga četiri salona koji služe kao izložbeni prostor, kao i pomoćne prostorije. Postavka je koncipirana tako da u okviru istog prostora deluju dve postavke, koje se međusobno dopunjuju. Stalna postavka omogućava inkorporiranje privremene, da bi na taj način svi eksponati iz kolekcije, kojih ima više od 500, bili prezentovani javnosti.

 

 

LAZAR ŠEĆEROVIĆ

 

Diplomirao na Filološkom fakultetu, odsek za engleski i francuski jezik. Jedan od naših najpoznatijih prevodilaca sa francuskog, engleskog i italijanskog jezika, angažovan od strane vodećih internacionalnih kulturnih manifestacija i festivala u Beogradu. Kao prevodilac, radio je za Radio Televiziju Srbije, BITEF festival, FEST i najpoznatije domaće filmske kuće. Od 2008 . godine, jedan je od dva predstavnika Srbije u Evropskom udruženju istorijskih kuća. Kao potomak Jevrema Grujića, već punih 10 godina aktivno je angažovan na promociji kulturne baštine našeg naroda, očuvanju i negovanju sećanja na građansku tradiciju i slavnu diplomatsku prošlost Srbije.

 

BRANKA CONIĆ

 

Diplomirala na Filozofskom fakultetu, na katedri za psihologiju. Autor je knjige „Kako otkriti zlo u sebi i drugima“. Višestruko nagrađivana u oblasti korporativnih komunikacija, kao i za najbolju PR agenciju godine. Jedan je od osnivača Doma Jevrema Grujića, već punih 8 godina aktivno je angažovana na promociji kulturne baštine našeg naroda i zbirke Šećerović – Conić, što je rezultat i zvanično otvaranje Doma Jevrema Grujića za javnost.

 

ALEKSANDAR CONIĆ

 

Aleksandar Conić je kao stipendista diplomirao režiju na kanadskoj Akademiji za film u Torontu. Režirao i producirao veliki broj marketinških kampanja, TV reklama, TV emisija, kratkih i dugometražnih igranih filmova u Evropi i Severnoj Americi. Njegovi radovi osvojili su brojne nagrade na festivalima u svetu. Dugogodišnje iskustvo u radu u kreativnoj industriji, prenosi na angažovanje u promociji kulturnog nasleđa. Kao potomak Jevrema Grujića, osnivač je Fondacije “Dom Jevrema Grujića” koja se proteklih 8 godina stara o spomeniku kulture i zbirci Šećerović – Conić. Postignuti su zapaženi rezultati u okviru promocije ovog jedinstvenog muzeja a kao rezultat toga Dom Jevrema Grujića je i zvanično otvoren za javnost. Potpredsednik je nacionalnog udruženja Istorijskih kuća Srbije.