Dom Jevrema Grujića | PRVA DISKOTEKA NA BALKANU
16471
page-template-default,page,page-id-16471,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-11.2,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.2.1,vc_responsive
 

PRVA DISKOTEKA NA BALKANU

diskoteka 1Da li znate da je prva diskoteka na Balkanu bila baš u Beogradu?

 

„Diskoteka kod Laze“ je bila centar noćnog života i obavezna stanica velikih svetskih zvezda poput Omara Šarifa, Marize Berenson, Alena Delona i drugih, koje su u to vreme posećivale Beograd.

 

Prva kuća stavljena pod zaštitu države, bila je prva još po nečemu. Kao simbol predratne intelektualne i umetničke elite, otvaranje prve diskoteke u podrumu kuće 1967. godine predstavlja još jedan kuriozitet. Diskoteku su osnovali Milan Šećerović, Saša Nikolić i Brana Samardžić, po ugovoru na parisku diskoteku „Castel“, koja postoji i danas. Diskoteka u Beogradu šezdesetih godina, postala je poznata po vlasniku, Lazaru Šećeroviću, pa je kolokvijalno dobila naziv „Kod Laze Šećera“.  Kako u to vreme, nije bilo moguće postati privatni vlasnik, diskoteka je otvorena pod pokroviteljstvom Košarkaškog Kluba Crvena Zvezda.

 

Žurevi i večernja okupljanja predstavljali su novinu i u društvenim shvatanjima; na primer, devojke su mogle da dolaze same, da se zabavljaju i igraju, bez muške pratnje. Koreograf i balerina, Lokica Stefanović, tu je izvodila svoj čuveni ples po kom se kasnije i proslavila. Slušale su se najnovije ploče, koje su stizale iz Londona i Pariza, što je predstavljalo ogromnu senzaciju u gradu. Prve večeri, pojavili su se neki od najeminentnijih beogradskih intelektualaca, poput Mire Trailović, Jovana Ćirilova, slikara Ivana Tabakovića, i čuvenog pesnika nadrealiste Dušana Matića, koji je rekao: „Sada kada su ponovo počeli balovi, kod Naumovića i Šećerovića, znači da je komunizam počeo da kopni i dolazi neko novo doba.“

Posle godinu dana, na posebnoj sednici Vrhovnog Saveta Odbrane SFRJ, doneta je odluka da se diskoteka zatvori jer „kvari naprednu socijalističku omladinu“, kako svedoči Lazar Šećerović.

 

Nakon skoro pola veka, na istom mestu otvorena je diksoteka „Šećer“, koja iako egzistirajući u duhu današnjeg vremena, predstavlja izvesnu evokaciju na nekadašnju prvu diskoteku u Beogradu.